Stifado - Griekse stoofschotel met rundvlees
Benodigdheden voor 4 personen :
1 kg mager rundvlees (stoofvlees)
1 kg uien
2 koppen olijfolie
500 gr rode tomaten gepureerd
2 runderbouillon tabletten
1 glas wijn
3 laurierblaadjes
1/2 kop peterselie fijngesneden
zout en peper
Bereiding:
Snijd het rundvlees in vierkante blokjes van ongeveer 3 cm. Halveer de uien en snijd ze met de nerf mee in plakjes, of gebruik kleine uitjes in z'n geheel. Doe de olijfolie in de pan en bak het vlees op een hoog vuur rondom bruin, voeg daarna de uien toe. Nog eventjes bakken en doe dan de pommodore, de runderbouillontabletten de laurierblaadjes en de peterselie erbij. Laat dit ongeveer 2 uur stoven tot het vlees lekker mals is. Doe dan de wijn erbij en laat nog vijf minuutjes zachtjes koken. Tot slot op smaak maken en met zout en peper. Lekker met frietjes en feta.
Tzatziki - Yoghurt met komkommer
Benodigdheden voor 8 personen:
1 grote komkommer
4 teentjes knoflook
1/2 liter Griekse of Bulgaarse yoghurt
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel azijn
witte peper en zout
Bereiding:
De komkommer wassen en raspen. Vijf minuten laten staan in het een vergiet, het vocht er een beetje uitdrukken met de hand en weggooien. De knoflook uitknijpen en deze samen met yoghurt, komkommer, azijn, peper en zout in een slakom doen. Dit tot een samenhangende massa roeren en beetje bij beetje de olie toevoegen onder voortdurend roeren. Ongeveer een uur in de koelkast laten staan voor het opdienen.
Griekse oliebollen
Benodigdheden voor 4 personen:
1 theelepel geraspte sinaasappelschil
100 gram bloem
4 eieren
1 deciliter water
250 gram suiker
1 theelepel citroensap
naar smaak toevoegen kaneelpoeder
2 eetlepels suiker
1 deciliter water
25 gram roomboter
Bereiding:
Doe 1 dl water in een pannentje. Dan de roomboter smelten in het warme water. Voeg 2 eetlepels suiker en de geraspte sinaasappelschil toe. Dan de bloem zeven en al roerende bijvoegen. Blijf snel roeren op een matig vuur tot het deeg een bal vormt die van de bodem loskomt. Schep het deeg in een kom en laat het 3 minuten rusten.
Roer met de deeghaken van de mixer één voor één de eieren erdoor. Wacht telkens tot het vorige ei helemaal is opgenomen. Rol van het deeg balletjes.
Verwarm een pan met olijfolie. Bak de deegballetjes er in op een laag vuur. Keer de balletjes als ze aan de oppervlakte komen. Herhaal dit tot ze goudbruin zijn. Laat de balletjes uitlekken op een stuk keukenpapier.
Maak vervolgens de siroop voor de oliebollen:
Kook 1 dl water met de suiker. Voeg de citroensap toe en laat dit 20 minuten zachtjes koken.
Overgiet de oliebollen met siroop en bestrooi ze met kaneel. Dan warm opdienen.
Gegrilde feta-kaas
Benodigdheden per persoon:
2 vleestomaten
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie (extra vierge)
peper
zout
eetlepel oregano
eetlepel peterselie
4 eetlepels fijngesneden ui
paprikapoeder pikant naar smaak
300gr griekse feta aan blok
Bereiding:
Ontvel de tomaten en snij deze in kleine plakken.
Verdeel deze plakken over een ruim bord, werkend van buiten naar binnen en zorg dat de gehele bodem bedekt is.
Stooi over de tomaten peper en zout en het fijngesneden teentje knoflook.
Rasp de feta en verdeel deze van binnen naar buiten. Zorg dat de randen van het bord onbedekt blijven.
Stooi hierover de oregano, peterselie en paprikapoeder.
Schenk over het geheel de olijfolie. Zorg dat er niet teveel op het bord komt te liggen i.v.m. het opdienen.
Het bord in de over zetten op grillstand en het is gereed indien de feta gesmolten is.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten